De levenskwaliteit verhogen door efficiënte bescherming tegen lawaai
In het hedendaagse stedelijke landschap is omgevingslawaai een belangrijke oorzaak van het escalerende probleem van geluidsoverlast. Gebieden die worden blootgesteld aan verkeersgerelateerd lawaai overschrijden vaak de 75 dB. De gevolgen van deze geluidsniveaus op het menselijk welzijn manifesteren zich voornamelijk als door lawaai veroorzaakte stress, die de individuele prestaties beïnvloedt en blijvende negatieve effecten heeft.
Een effectieve aanpak van lawaai door middel van beschermende maatregelen kan aanzienlijk bijdragen aan een verbeterde levenskwaliteit.
Wat zijn de relevante factoren van het geluid dat het waarneemt?
- Geluiden en tonen geven samen vorm aan de auditieve ervaring.
- Het menselijk oor heeft een beperkte waarneming binnen bepaalde frequentiebereiken.
- Geluidsdruk geeft de intensiteit van het geluid aan. Holle ruimtes in een gebouw kunnen resonanties veroorzaken, die een cruciale rol spelen in de akoestiek van gebouwen.
- Geluidsisolatie verwijst naar het vermogen om de overdracht van geluid tegen te gaan.
Gebouweisen voor geluidsisolatie en geluidswering:
Geluidsoverlast van externe bronnen is afhankelijk van factoren zoals het tijdstip van de dag en de locatie van het gebouw, vooral in de buurt van verkeersknooppunten zoals vliegvelden, spoorwegen of industriegebieden. De eisen voor gebouwen kunnen verschillen afhankelijk van het beoogde gebruik, zoals woonwijken, kantoren of zorginstellingen.
Het kiezen van de ideale constructie van de buitenmuur is cruciaal, waarbij de nadruk ligt op de effectieve reductie van lucht gedragen geluid over de hele constructie, inclusief de buitenmuur en ramen.
De positieve invloed van geventileerde gevelconstructie: Geventileerde gevelconstructie komt naar voren als een zeer effectieve oplossing tegen geluidsoverlast, door gebruik te maken van de akoestische eigenschappen die inherent zijn aan de componenten.
De geluidsabsorberende massa van de muurstructuur wordt versterkt door thermische isolatie. Thermische isolatie, zoals ROCKWOOL isolatie, absorbeert en dempt geluidsgolven die door de gevelpanelen en de achterste ventilatieruimte dringen.
De ventilatieruimte aan de achterkant, met minimaal 20 mm tussen gevelpanelen en isolatie, versterkt het effect van het massa-veer-massa principe, waardoor resonantie wordt verminderd en trillingen worden verspreid.
Het gewicht per oppervlakte-eenheid van het bekledingsmateriaal, de stijfheid en de plaatsing van de verbindingen kunnen ook een positieve invloed hebben op het geluid, waardoor de algemene akoestische prestaties nog verbeteren.