Unieke leefgalerij
Op dezelfde locatie is nu een vijf bouwlagen tellend blok verrezen bestaande uit 72 appartementen met een parkeerkelder en een diepere commerciële plint. “De gevel aan de straatzijde is ontworpen in de traditie van de naoorlogse strokenbouw”, vertelt Kabboord. “We hebben bewust gekozen voor een eenduidige, klassieke stedelijke wand met een verfijnd ritme van ramen en penanten, boven een robuuste maar open winkelplint.”
De andere zijde van het ontwerp is juist gericht op ontmoeting en interactie. De individuele buitenruimtes zijn slim geïntegreerd met de galerij. Kabboord legt uit: “Portieken waren recent een exclusieve manier om woningen te ontsluiten, maar in de praktijk kom je vaak dezelfde handvol mensen tegen. Wij wilden het tegenovergestelde bereiken met een leefgalerij: een brede galerij die ook dienst doet als terras.” Deze leefgalerij biedt bewoners een ideale plek om elkaar te ontmoeten. Dankzij de vides ontstaat bovendien zicht op lagere verdiepingen, waardoor bewoners niet alleen hun directe buren zien, maar ook medebewoners op andere niveaus in het gebouw.
Glas, metselwerk en Rockpanel Woods
Het contrast tussen beide zijdes komt ook tot uiting in de materiaalkeuze. Aan de straatzijde is gekozen voor glas en metselwerk, terwijl de leefgalerij is bekleed met zandkleurige Rockpanel Woods gevelbekleding, voorzien van een gefreesde schijnvoeg. Kabboord licht toe: “Deze zijde vroeg om een zachter materiaal. Hoewel we aanvankelijk aan hout dachten, blijkt die keuze te onderhoudsintensief. Daarnaast dienen we vanwege wetgeving te voldoen aan brandklasse B voor de gevelconstructie.” De gevelbekleding van Rockpanel voldoet zowel aan wetgeving (end-use rapporten conform minimaal brandklasse B) als de warme, levendige uitstraling die je bij echt hout ervaart. De subtiele schijnvoegen in de panelen versterken de illusie van hout.
“We twijfelden of een dieptewerking van 2 millimeter voldoende zou zijn voor een mooi reliëf, maar de schaduwwerking blijkt uitstekend, vanwege de lichte zandkleurige plaat. Het gebruik van Rockpanel was een slimme, duurzame keuze om hetzelfde effect te bereiken als met losse houten planken.”