Speels patroon van drie kleuren Rockpanel Woods
Vanaf het begin was al duidelijk dat de achtergevel de grootste uitdaging was bij de Van Lennepstraat. Van Eijck: “De oorspronkelijke aanbouwen zijn in de jaren ’80 gladgetrokken met HSB-elementen en bekleed met vlakke asbesthoudende beplating. Hierdoor verdween de speelsheid en plasticiteit uit de gevel.”
De architecten besloten in nauw overleg met de opdrachtgever de achtergevel op te dikken met extra isolatie en een nieuwe jas te geven met een bijzonder patroon van drie levendige tinten bruin, in combinatie met witte panelen voor neggekanten en terugliggende delen. Zij kozen voor Rockpanel Woods gevelplaten in de kleuren Mahonie, Kersen en Merbau, en stelde een patroon op volgens de reeks van Fibonacci. Van Eijck: “De platen hebben drie verschillende breedtematen: een smalle plaat, een plaat die twee keer zo breed is, en een derde plaat die net zo breed is als de eerste twee platen samen. De platen variëren daarnaast ook in hoogte. In combinatie met witte Rockpanel panelen voor de terugliggende delen, zoals balkons, wordt de plasticiteit van de gevel eruit gelicht, en ontstaat een moderne, speelse achtergevel waar deze locatie om vraagt.”
Milieuvriendelijk en eenvoudig in onderhoud
Duurzaamheid was de belangrijkste reden om te kiezen voor Rockpanel, vertelt Robin Hassankhan. Hij is projectleider bij de aannemer van het project, Willems Vastgoedonderhoud. “Als je het hebt over de belasting van het milieu ken ik eigenlijk geen alternatief. Rockpanel is gemaakt van een natuurproduct, geperst steenwol van basalt, en is hierdoor circulair. Maar ook als je kijkt naar duurzaamheid in de betekenis van lang meegaan, heeft Rockpanel een streepje voor. Wij werken uitsluitend in de renovatiemarkt, en nemen bij veel projecten ook het onderhoud over. Hierbij ervaren we dat je door de jaren heen minder omkijken hebt naar het onderhoud en minder kosten dan bij andere gevelbeplating. Dat is voor ons als onderhoudspartij interessant, maar natuurlijk ook voor opdrachtgevers.”
“Daarnaast is de veelzijdigheid van Rockpanel heel fijn”, vertelt Hassankhan. “We gebruiken het voor gevelbeplating, maar timmeren er net zo eenvoudig een boeilijst mee af, of maken er kaders mee om je kozijnen op in te trekken.”
Eenvoudig te verwerken
De bestaande asbestplaten zijn van de gevel gehaald. Vervolgens isoleerde BSK zowel in als op de bestaande HSB-elementen met steenwolisolatie van ROCKWOOL. Hierop zijn Rockpanel Woods gevelpanelen geschroefd. Directeur Pieter Vroegop: “Ik kwam voor het eerst in de jaren ’90 in aanraking met Rockpanel, en ben er sindsdien aan verknocht. Het materiaal is eenvoudig hanteerbaar en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig als je het op de bouwplaats wilt aanpassen. Vanwege het complexe patroon hebben we bij dit project aardig wat tijd gestoken in het op maat zagen en logisch nummeren van de verschillende kleuren en afmetingen. Maar eenmaal op de bouwplaats was de montage een fluitje van een cent. We kunnen spreken van een uitdagende en leuke opdracht waarbij het eindresultaat een project is om trots op te zijn.”
Upgrade voor de gehele wijk
De woningen aan de Van Lennepstraat zijn inmiddels allemaal gerenoveerd. Alle betrokken partijen geven aan bijzonder trots te zijn op het werk dat ze hebben geleverd. Architect van Eijck is met name tevreden over de achtergevel: “Een beperkte ingreep, het opnieuw beplaten, maakt hier een wereld van verschil voor het woongenot van de bewoners van de Van Lennepstraat, en eigenlijk voor de gehele wijk. Het speelse patroon van gevels met Rockpanel Woods, in combinatie met de witte Rockpanel beplating van de terugliggende delen, tilt het binnengebied naar een geheel nieuw niveau.”